Megszólalt a főorvos: ezek a legnagyobb tévhitek a covidosok otthoni ápolásában. - Life Story

Megszólalt a főorvos: ezek a legnagyobb tévhitek a covidosok otthoni ápolásában.

A jó szándék ellenére visszaüthetnek a tévhitek a Covid-betegek otthoni ápolásában. Hason vagy háton feküdjön a beteg? Párologtassunk? Ha igen, mivel?

Árthatnak a legnagyobb tévhitek a Covid-betegek otthoni ápolásában – derül ki a Pécsi Tudományegyetem videójából, melyben dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályának klinikai főorvosa ad tanácsokat és figyelmeztet a veszélyekre.

Tévhit: polcoljuk csak fel a covid-beteg hátát!

Az ágynyugalom kérdése nem kérdés, a főorvos hangsúlyozza: a betegek a szokásosnál többet fognak aludni. Ugyanakkor nem mindegy, milyen pózban alszanak a betegek! A klasszikus, párnákkal felpolcolt hát és fej helyett egészen más segíthet a koronavírusos betegeken.

„A köhögő, lázas covidbetegeket érdemes minél többet hasra fektetni!

A betegeink még lélegeztetve is 14-16 órát vannak hasra fektetve! Ez azért kell, hogy próbáljuk valahogy tehermentesíteni a tüdőnek azon részeit, amik egyébként egy normál, legyengült állapotban lévő beteg állandó hanyatt fekvésekor mindig terhelődnének. Több órára feküdjön jobb oldalt, bal oldalt felváltva, de ha lehet, hasra feküdjön! Ezzel a hanyatt fekvő betegeknél alul lévő tüdőterületeket könnyítjük. Így felülre kerülnek, könnyebben nyílnak és a bennük lévő vérkeringés nem csak könyebben tud fokozódni, hanem több oxigént is képes szállítani”

– figyelmeztet a Pécsi Tudományegyetem szakembere.

Tévhit: mennyivel jobb a párás levegő a koronavírusos tüdőnek!

„Segíthet-e a párásítás a betegeknek?” – kérdezi a szakembert Erdősiné Martényi Melitta szerkesztő-riporter, ám Jáksó doktor válasza egyértelmű:

„Nem ajánlom a párásítást. Ez egy cseppfertőzéssel terjedő vírus. A fertőzőképessége többszöröse egy átlag influenzavírusnak és az életben maradási képessége is sokszorta erősebb, nagyobb, mint egy átlag influenzavírusnak.

Ha megpróbálunk gyógyszert, vagy gyógyszer nélkül simán csak párásítva porlasztani a beteg légútjainak közvetlen bejáratánál, az különböző méretű cseppképződéssel jár, ami pedig sokszorosára növeli a vírus nem csak szóródását, hanem életben maradását is. Otthon ezt semmiképp sem ajánlom.”

Tévhit: ellazítanak az illóolajok!

Sok esetben segíthethetnek a különböző illóolajok az otthoni ápoláskor. De vajon a covid-betegekre is jótékonyan hatnak ezek az esszenciák?

„Az illóolajok hatása jelenleg nincs bizonyítva a koronavírus-fertőzötteknél. Ugyanakkor az illóolajok egy része irritálni tudja a légutat. Ezt az eleve gyulladásban lévő közeget még egy külső, esetleg egy számára ismeretlen kémiai illóanyaggal, molekulával újra irritálni nem biztos, hogy szerencsés” – vélekedik dr. Jáksó Krisztián.

A teljes videót, melyből kideürlnek a tévhitek a Covid-betegek otthoni ápolásában, itt nézheted meg:

 

Szerzői jog © Minden jog fenntartva. | CoverNews by AF themes.
Kapcsolat Adatvédelmi irányelvek - Kapcsolat oldalához
Advertising space for rent✅ Reklám felület bérelhető✅