A nő, aki 60 évig élt egy vastüdőben: 2 egyetemet is elvégzett és újságíró lett - Life Story

A nő, aki 60 évig élt egy vastüdőben: 2 egyetemet is elvégzett és újságíró lett

Valószínűleg sok embernek voltak olyan pillanatai az életben, amikor valamilyen nehézségre vagy hiányosságra panaszkodott. A legtöbben azonban nem is gondolnák, hogy élt egy olyan nő, aki kénytelen volt 60 évet egy acéltartályban tölteni, mégsem panaszkodott a helyzetére, sőt, megpróbálta a lehető legtöbbet kihozni az életéből.

Martha Mason az Amerikai Egyesült Államokban született 1937-ben az észak-karolinai Lattimore városkájában. A kis Martha intelligens és vidám gyerek volt, és 11 éves koráig teljesen egészséges is. 1948-ban azonban szörnyű szerencsétlenség érte a családot. Martha 13 éves bátyja meghalt gyermekbénulásban, és nem sokkal később Marthánál is jelentkeztek a tünetek.

A poliovírus okozta gyermekbénulás szájon át jut be a szervezetbe, de néha cseppfertőzéssel is terjedhet, megtámadja a központi idegrendszert és gyulladást okoz, ami tartós bénuláshoz vezet. Martha testének izmai egy hónap leforgása alatt elsorvadtak, és végül a betegség a légzőizmait is megtámadta, és onnantól kezdve képtelen volt önállóan levegőt venni. Martha Mason kórházba került, és csak egy negatív nyomást alkalmazó lélegeztetőgép, az úgynevezett vastüdő segítségével tudott lélegezni.

Martha Mason 2 egyetemet is elvégzett

Mindez olyan gyorsan történt, hogy a szüleinek még arra sem volt idejük, hogy feldolgozzák fiuk elvesztését, az orvosok máris arról értesítették őket, hogy a lányuknak legfeljebb egy éve lehet hátra a vastüdőben. A dolgok azonban másképp alakultak, és Martha mindenkit meglepett – 60 évet élt le a vastüdőben, ami gyakorlatilag testének részévé vált.

Két egyetemet is elvégzett és újságíró lett belőle

Martha szülei és barátai segítségével sikeresen elvégezte a középiskolát, majd két egyetemet is, és újságíró lett belőle, és egy helyi lapnak dolgozott.

Mivel nyaktól lefelé lebénult, nem tudta saját maga írni a cikkeit, ehelyett kezdetben az édesanyjának diktálta le azokat, aki elküldte az anyagot a helyi újság szerkesztőségébe. Később, a kilencvenes években, kapott egy hangvezérléssel működő számítógépet, így lehetővé vált a számára, hogy egyedül dolgozzon.

Bár Martha élete nagyon nehéz volt, ő soha nem panaszkodott. Számtalan barátja volt, akik segítettek neki megfeledkezni a betegségéről, és átvészelni a nehézségeket. A nő nem kevesebb, mint 60 évet élt a mesterséges légzőkészülék belsejében, amelyet soha nem hagyhatott el.

2009-ben, 71 éves korában hunyt el. Életének története és a dráma, amelyet át kellett élnie, sokak számára jelenthet inspirációt. Bebizonyította, mennyire erős tud lenni az ember, és még egy kegyetlen betegség sem volt képes legyőzni őt.