Szívszorító: Nati, már tudja, hogy meghalt az édesapja. Így van most.. - Life Story

Szívszorító: Nati, már tudja, hogy meghalt az édesapja. Így van most..

Tíz napja már, hogy a kilencéves Natika rátalált a tragikus hirtelenséggel elhunyt édesapjára,  Berki Krisztiánra. A szakember szerint 8-9 éves korban már felfogja a gyermek, hogy a halál végleges dolog, és a kötődés miatt a veszteséget is érzékeli.

Vélhetően azok a pillanatok örökre megmaradnak a kislány emlékében, amikor az édesapját az erkélyen betakargatta. Igaz, hogy akkor még nem tudta, hogy meghalt, és soha többet nem találkozhatnak, azonban ez a szomorú emlék élete végéig elkísérheti. Szerencsére az édesanyja, Pamela féltő, óvó szeretete könnyebbé teheti a feldolgozást, azonban valószínű, hogy ehhez szakember segítségére is szükség lesz.

„Nati nagyon okos lány, a szívem szakad meg érte… Soha nem tudja majd feldolgozni azt, ami és ahogyan történt az imádott apukájával. Borzasztó traumát kellett átélnie” – mondta a nagymama, majd hozzátette: ” Nagyon sajnálom, hogy ilyen korán és hirtelen kilépett Natikám életéből! Ennek még nem volt itt az ideje!” – mondta Berki édesanyja, aki próbálja kizárni a híreket az életéből.

Hódi Pamela korábban is példaértékű módon nevelte a kislányát. Natikának most különösen nagy szüksége van az édesanyja nyújtotta biztonságra, ő pedig minden percét vele tölti. „A trauma feldolgozása nehezebb mit a gyászé. Ilyenkor hirtelen éri hatalmas stressz az embert, aminek hosszú távú hatásai lehetnek, ha nem tudja feldolgozni – mondta , amit Révész Renáta Liliána gyásztanácsadó, családterápiás szakember a Ripostnak.

A szakember azt is elárulta, mi zajlik az ember lelkében ilyen tragédia esetén. „Ilyenek lehetnek a visszajáró képek, amelyek bevillannak, akár évekkel később, teljesen váratlanul. Most a gyermeknek biztonságra van szüksége, a családnak minden percét rá kell fordítani és lehet, hogy megnyugszik, azonban hosszútávon nagyon valószínű, hogy szakszerű segítségre lesz szükség” – magyarázta.

Révész Renáta Liliána azt is megerősítette, hogy 8-9 éves korban már felfogja a gyermek, hogy a halál végleges dolog és a kötődés miatt a veszteséget is érzékelik.

Megosztás