Most jelentették be: Elhunyt II. Erzsébet királynő. - Részletek - Life Story

Most jelentették be: Elhunyt II. Erzsébet királynő. – Részletek

A számára egyik legkedvesebb helyen érte a halál a 96 éves Erzsébet királynőt.

Szeptember 8-án csütörtökön közösségi oldalán jelentette be a királyi család: 96 évesen elhunyt II. Erzsébet királynő.

A világ 128 millió emberének volt uralkodója, 70 éven keresztül II. Erzsébet, Nagy-Britannia és a Nemzetközösségek királynője. Balmoralban érte a halál, a számára legkedvesebb helyen, ugyanis a skóciai kastély a királynő legkedveltebb (nyári) rezidenciája, ahol Erzsébet állítólag a legboldogabb volt. Ez a kastély egyébként a királynő személyes tulajdona is egyben. Minden nyáron családtagjaival együtt utazott a skóciai Aberdeenshire-ban található birtokra. A kastély generációk óta, 1852-től van a család tulajdonában, amikor Albert herceg megvásárolta még Viktória királynő számára.

70 év a nép szolgálatában

Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének, a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak elsőszülött gyermekeként. Erzsébet egyébként egy kis részben magyar, ugyanis egyik ükanyja Rhédey Klaudia magyar grófnő, akinek leszármazottai (Vancsó család) Magyarországon, Miskolcon éltek.

Édesapja 1936-ban lépett a trónra, fivére, VIII. Eduárd király lemondását követően. 1943-ban 16 évesen volt első hivatalos szereplése, amikor meglátogatta azt a gránátos gárdaezredet, melynek előző évben ezredesévé nevezték ki. 1944-től rendszeresen elkísérte a királyt és a királynét belföldi útjaikra.

King Gustaf VI Adolf, Queen Elizabeth II and Prince Philip waving to the crowds from the balcony towards Lejonbacken at Stockholm Castle in connection with the Queen's state visit to Stockholm June 8, 1956. 
Photo:  TT code 20360 (Photo by TT / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Fotó: AFP

1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig. Kapcsolatukból négy gyermek született: a trónörökös Károly walesi herceg, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Édesapja, VI. György halálával, 1952 (25 éves kora) óta volt az Egyesült Királyság királynője. 15 miniszterelnöke volt uralkodása alatt a briteknek, köztük olyan meghatározó politikusok, mint Winston Churchill, Margaret Thatcher, vagy David Cameron. De megélte még a 16. miniszterelnököt is, akit szeptember 6-án nevezett ki, egyre romló egészségi állapota miatt, a hagyományoktól eltérően, Balmoralban.

A lovak és a corgik voltak a szenvedélye

Erzsébetnek már gyermekkorában a lovak és a kutyák voltak a legkedvesebbek, amik fontos szerepet töltöttek be az életében. 1944-ben kapta ajándékba a 18. születésnapjára az első corgi kutyáját, az utolsó 2018-ban pusztult el.

Szerzői jog © Minden jog fenntartva. | CoverNews by AF themes.
Kapcsolat Adatvédelmi irányelvek - Kapcsolat oldalához
Advertising space for rent✅ Reklám felület bérelhető✅