Félelmetes: 50 000 éves zombivírust élesztettek újra Szibériában. – „Így kezdődnek a zombi filmek..” - Life Story

Félelmetes: 50 000 éves zombivírust élesztettek újra Szibériában. – „Így kezdődnek a zombi filmek..”

Ahogy a világ felmelegszik, a permafroszt hatalmas részei olvadnak, felszabadítva az évek óta jeges szorításban rekedt anyagokat. Ezek közé tartozik egy sor olyan mikroba, amelyek egyes esetekben több százezer évig alvó állapotban voltak.

A feltörekvő mikrobák tanulmányozására a tudósok most számos ilyen „zombivírust” élesztettek újra a szibériai permafrosztból, köztük egy rekordkorú, 50 000 évesnek vélt kórokozót.

A munka mögött álló csoport, amelyet Jean-Marie Alempic, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont mikrobiológusa vezet, azt mondja, hogy ezek az újraéledő vírusok potenciálisan jelentős veszélyt jelentenek a közegészségügyre, és további tanulmányokat kell végezni annak felmérésére, hogy ezek a fertőző ágensek milyen veszélyt jelenthetnek, ha felébrednek jeges álmukból.

Az északi félteke egynegyedét tartósan fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt borítja. Az éghajlat felmelegedése miatt a visszafordíthatatlanul olvadó permafroszt akár egymillió éve fagyott szerves anyagokat szabadít fel, amelyek nagy része szén-dioxiddá és metánná bomlik, tovább fokozva az üvegházhatást

– írják a kutatók tanulmányukban.

A 48 500 éves amőbavírus valójában egyike annak a 13 mikrobának, amelyet egy új, jelenleg nyomtatás előtt álló tanulmányban vázoltak fel, és amelyek közül kilencet több tízezer évesnek tartanak. A kutatók megállapították, hogy mindegyik a genomjukat tekintve különbözik az összes többi ismert vírustól.

Míg a rekordvírust egy tó alatt találták meg, a többi kitermelési hely között volt mamutgyapjú és egy szibériai farkas belei is – mindegyik a permafroszt alá volt temetve. Élő egysejtű amőbakultúrák segítségével a csapat bebizonyította, hogy a vírusok még mindig képesek fertőző kórokozóként működni.

A világ felmelegedésével hatalmas mennyiségű baktérium kerül a környezetbe, de a rendelkezésünkre álló antibiotikumokat figyelembe véve azt mondhatnánk, hogy ezek kevésbé fenyegetőek. Ez azonban nem feltétlen van így.

Sokkal katasztrofálisabb lenne a helyzet egy ősi, ismeretlen vírus újjáéledése által okozott növényi, állati vagy emberi megbetegedés esetén. Ezért jogosan merül fel a veszélye annak, hogy az ősi vírusrészecskék fertőzőképesek maradnak, és az ősi permafroszt rétegek felolvadása révén újra forgalomba kerülnek

– írják a kutatók.

A csapat továbbra is szorgalmasan kutatja a mikróbákat Szibériában, és egy korábbi tanulmányukban részletesen beszámoltak egy 30 000 éves vírus felfedezéséről. Az új rekordtartóhoz hasonlóan ez is egy pandoravírus volt, egy olyan óriás, amely elég nagy ahhoz, hogy fénymikroszkópiával látható legyen.

Forrás: Science Alert