Eltörölték a benzinárstopot: 641 forint a benzin, és 699 forint a dízel irányadó ára mostantól a Mol-kutakon – Videó! - Life Story

Eltörölték a benzinárstopot: 641 forint a benzin, és 699 forint a dízel irányadó ára mostantól a Mol-kutakon – Videó!

Megszűnik a benzinárstop a brüsszeli szankciók miatt – mondta Gulyás Gergely kedd késő este. Kiderült, 23 órakor lépett hatályba a benzinárstop megszűnése.

Kedd este 22.30-kor rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az orosz kőolajra e héten kivetett szankciók miatt bekövetkezett, amitől tartottak. Zavarok vannak a hazai üzemanyagellátásban, és a Mol közölte, hogy nem tudja import nélkül fenntartani az ellátást. A brüsszeli szankciók miatt a kormány arra kényszerült, hogy feladja a benzinárstopot.

Soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban az elmúlt napokban.

A Mol vezérigazgatója szerint a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin és dízel.

„Ilyen korábban nem történt” – tette hozzá. 2,2 milliárd liternyi üzemanyagot adtak el, míg tavaly 1,5 milliárdot. Több mint 500 millió liternyi üzemanyagot értékesítettek az elmúlt napokban.

Nem tudta a Mol biztosítani az ellátást a mostani helyzetben, ezért ezt jelezték a kormánynak, és nem tudnak többet teljesíteni – mondta a Mol vezetője. Dolgoznak, hogy minél előbb teljes kapacitáson üzemeljen a Dunai Finomító. Vissza kell hozni az importot, hogy a piacon újra megfelelő legyen az ellátás.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy a hatósági ár nagyban hozzájárult a hazai üzemanyagpiaci feszültségekhez. Fel kell készülni a jövőre is, mert két hónap múlva újabb kritikus helyzet lehet, mert egy újabb brüsszeli szankció lép életbe, mert február 5-től kiesik 10 százaléknyi dízel az európai piacról – tette hozzá.

Újra helyre kell állnia a kereslet-kínálati egyensúlynak. Nem szabad elfelejteni, hogy háborús helyzet van, és az ellátásban voltak fennakadások – mondta Hernádi. Ma kell lépni, hogy jövőre stabil üzemanyagpiac legyen – tette hozzá

Ha a pánikreakciók lemennek, akkor a piac normalizálódni fog – mondta kérdésre Hernádi Zsolt. Rövid távon érezhető lesz a hatás, és másfél hónapig el fog tartani, míg a stabilitás helyreáll.

Ennyi lesz a benzin ára

Kedden 23 órakor lép hatályba a benzinárstop megszűnése – mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

641 forint a benzin, 699 forint a dízel irányadó ára a Mol-kutakon – mondta az Origo kérdésére Hernádi Zsolt.

Megosztás