Ferenc pápa nyitott kapukról és a befogadásról beszélt a Kossuth téren- magyarul is beszélt. - Life Story

Ferenc pápa nyitott kapukról és a befogadásról beszélt a Kossuth téren- magyarul is beszélt.

A pápa beszédet tartott a Kossuth Lajos téren és szomorúságát fejezte ki a társadalomban jelen lévő zárt kapuk miatt, legyenek azok egyéni kapuk közötti vagy olyan intézményi kapuk, melyek kirekesztik a marginalizált csoportokat, mint a menekültek vagy a szegények.

„Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett, individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány, a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyünk zárt kapuit, a zárt kapukat azokkal szemben, akik idegenek, mások, menekültek, szegények”- mondta a pápa.

Ferenc pápa arra kér mindenkit, hogy nyissa ki kapuit és legyenek olyanok, mint Jézus, azaz befogadóak és elfogadóak  mindenki felé. Az egyházi vezető hangsúlyozta a mindennapi gesztusok és cselekedetek fontosságát abban, hogy egy olyan társadalmat teremtsünk, amely könyörületes és befogadó.

Illetve a pápa arra szólította fel a vallási vezetőket, katekétákat, a pastoralis munkásokat, politikusokat és a médiát, hogy használják befolyásukat annak érdekében, hogy igazságosabb és szeretetteljesebb társadalmat építsünk.- „legyetek nyitott kapuk”.

Az egyházi vezető üzenete nagyon fontos és aktuális a mai világban, ahol az individualizmus és a társadalmi normák nyomása magányos és kizáródott érzésekhez vezethetnek. A pápa arra emlékeztet bennünket, hogy csak akkor tapasztalhatjuk meg Isten szeretetének és megbocsátásának szépségét, ha nyitottak vagyunk a kapukra és szíveinkre.

Összefoglalva, Ferenc pápa üzenete arra sürget bennünket, hogy nyissuk ki szívünket és elménket azok előtt, akik körülöttünk vannak, és dolgozzunk azért, hogy egy olyan társadalmat teremtsünk, amely tükrözi Jézus Krisztus szeretetét és könyörületességét. Szavai emlékeztetnek minket arra, hogy mindannyiunknak felelőssége van egy olyan világ megteremtése érdekében, amely befogadó és emberséges.

Ferenc pápa a szentmise után megköszönte a fogadtatást és a szeretetet, majd magyarul szólt a több tízezres közönséghez: „Isten, áldd meg a magyart!”