Megszólalt a virológus: Mi sem ússzuk meg a dél-afrikai covid mutációt. - Life Story

Megszólalt a virológus: Mi sem ússzuk meg a dél-afrikai covid mutációt.

Egyre biztosabb: nem ússzuk meg a dél-afrikai mutációt mi sem. A világ szeme most rajtuk: kiderült ugyanis, hogy egy olyan koronavírus mutáció ütötte fel a fejét a kontinensen, ami ellen nem túl hatásos az AstraZeneca vakcinája.

Tirol már vesztegzár alatt

A dél-afrikai mutáció ráadásul rohamosan terjed: már Nagy- Britanniában, és a legutóbbi hírek szerint a szomszédos országban, Ausztriában, Tirolban is több megbetegedést regisztráltak. Sőt, utóbbi esetben az egész tartományt karantén alá helyezték.

Itt eddig nagyságrendileg 400 ilyen megbetegedést regisztráltak, ezeket egy speciális PCR teszttel mutatták ki.

Ezért mutálódik a vírus

Tóth Sándor virológus szerint hazánknak sajnos esélye sincs elkerülni ezt a koronavírus-variánst.

„A koronavírus dél-afrikai mutációja nagy eséllyel hamarosan hozzánk is ideér. Eddig már több, mint 2600 mutációt fedeztek fel a víruson, ezek mind életképesek, de nagy részük nem befolyásolja a vírus fertőző tulajdonságait. Van köztük azonban néhány – az angol, a brazil, a dél-afrikai és az amerikai, amelyek a fertőzőképességet növelték. A mutációk között sajnos olyan is lehet, ami ellen már nem lesznek hatásosak bizonyos vakcinák. Tulajdonképpen egy evolúciós nyomást tettünk a vírusra az oltásokkal, azok a mutációk, amelyek ki tudják kerülni a vakcinákat, azok evolúciós előnyre tesznek szert. Sajnos ez egy ördögi kör” – részletezte a nem túl jó hírt a szakember.

Miért nem hatásos az AstraZeneca ellene?

Tóth Sándor virológus szerint erre a választ egyrészt az oltás technológiájában, másrészt a vakcina egy konkrét „darabjában” kell keresni.

„A dél-afrikai mutáció esetén a koronavírus tüskefehérjéje mutálódott, egyrészt ez eredményezheti, hogy azok a vakcinák, amelyek a tüskefehérje genetikai kódját tartalmazzák, nem lesznek elég hatékonyak ellene. Másrészt viszont az is elképzelhető, hogy pl. a Szputnyik V, (ami szintén vektorvakcina), a Moderna vagy a Pfizer mRNS vakcinák a vírus egy másik törzséből származó tüskefehérje-kódot tartalmaznak, és ezáltal jobban beválnak, mint pl. az AstraZeneca” – sorolta a lehetséges okokat a virológus, aki azonban azt is kiemelte: véleménye szerint a legjobb megoldás a dél-afrikai mutáció ellen a kínai Sinopharm vakcina lehet, mivel ez a vakcina nem csak a vírus egy darabjának genetikai kódját, de az egész, elölt vírus fehérjeállományát tartalmazza, így ezáltal hatékonyabban válthat ki szélesebb körű immunválaszt. – ripost.hu

Megosztás