Megszűnik a kijárási tilalom is: Orbán Viktor bejelentette az új döntéseket. - Life Story

Megszűnik a kijárási tilalom is: Orbán Viktor bejelentette az új döntéseket.

Újabb lazításokat jelentett be Orbán Viktor, ez vár ránk pünkösd után.

Legyőztük a harmadik hullámot

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy ülésezett az operatív törzs. 4,898 millió beoltott volt tegnap, és így a hétvégén elérjük az 5 milliót. Mindez azt jelenti, hogy a harmadik hullámot legyőztük – mondta a kormányfő. „Magyarország a járvány szempontjából ma védettebb, mint bármelyik nyugati ország.”

Jönnek az újabb lazítások

A kormányfő közölte, hogy a kijárási tilalom megszűnik. Az üzletek és vendéglátóhelyek zárvatartási kötelezettsége megszűnik. Megszűnik a maszkhasználat. Magán és családi rendezvényt és lakodalmat is lehet tartani. Lehet a szabadban sportolni. Szabadtéri rendezvényt 500 főig lehet tartani, zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A 16-18 évesek közül a beoltottak mehetnek rendezvényekre. Egyelőre nincs döntés, hogy ezek mikortól lépnek életbe, az ötmillió beoltott után folyamatosan kapjuk vissza a régi életünket.

Három szempont

Orbán Viktor szólt arról is, hogy van egy életciklusa az oltási kedvnek. A hazai fejlemények is nagyban hasonlítanak az izraelihez és a brithez. Van három körülmény, ami óvatosságra int minket: ha elérjük az 5 milliót, akkor még mindig 3 millió ember nincs beoltva. Ezt a 3 millió embert arra kérte, hogy oltassák be magukat. „Figyelni kell, hogy a határaink mentén mindenhol alacsony a beoltottság, és fenyegetnek a mutációk.”

Ennyi vakcina áll rendelkezésre

Közölte, az eddig már beadott oltásokon kívül van még raktáron és megrendelt 7,3 millió Pfizer, 1,2 millió Moderna, Jansenből 4 millió, és még 4,7 millió AstraZeneca. Mindebből még egy harmadik és egy negyedik oltási kört is tudunk vállalni. Orbán Viktor elmondta, hogy előre gondolkoztak, és minden eshetőségre van vakcina. Mindezek mellett hamarosan elkezdődik a magyar vakcinagyártás, így nem leszünk kitéve a nemzetközi hatásoknak – tette hozzá.

A magyar fejlesztésű vakcina jövőre meglesz. 2022 második felére rendben vagyunk, és addig kell külföldről vásárolt vakcinával védekezni – tette hozzá.

„Azt meg végképp nem szeretjük, hogy csak egyfajtát lehet rendelni Brüsszeltől” – mondta Orbán Viktor.

„Garantálni tudjuk minden magyar biztonságát.”

A veszélyhelyzet meghosszabbítása a gyors reagálás miatt szükséges. A baloldal nemcsak nem szavazta meg, hanem csúnya dolgokat mondott. A baloldal eddig sem volt részese a védekezésnek – tette hozzá. Ami az országnak rossz, az a baloldalnak jó, mindez felelőtlenség – mondta a kormányfő.

A bankszövetség javaslatai nem fogadhatóak el

Orbán Viktor a hitelmoratórium meghosszabbításáról azt mondta, hogy két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. Mindez nagy teher a bankok számára – tette hozzá. A gazdagok megvoltak a hitelmoratórium nélkül, de a középosztály és a kisebb pénzű emberek nincsenek ebben a helyzetben – mondta a kormányfő. A moratórium kivezetése egy komoly szakmai kérdés, és azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak arra, hogy mi lesz a moratórium után, és ezt ki tudják tárgyalni.

„A Bankszövetség megismert javaslatai egyelőre nem fogadhatóak el.”

Tovább nőhet a dolgozók száma

Orbán Viktor közölte, hogy őt nem lepte meg a kiugró magyar növekedési adat. „Én nagyobb növekedésre számítok, mint a szakértők. Egy fenomenális második negyedéves adatra számítok, és ennek alapja, hogy mára ugyanannyian dolgoznak, mint a válság előtt.”

Mindig abból indulok ki, hogy hányan dolgoznak – tette hozzá. A következő hónapokban nőni fog a munkából élők száma.

Véget ér a védekezés szakasza

Összességében a konjunktúrakilátások folyamatosan javulnak – mondta Orbán Viktor. Kell egy korszakhatárt húzni, eddig védekeztünk, míg most gazdasági újraindításra lesz szükség. Hamarosan tárgyalnak a 2022-es minimálbérről, az állami cégek béreiről is dönteni kell – tette hozzá.

Illúzió, hogy a NATO megvéd minket

Orbán Viktor elmondta, hogy az ellenzék hatalomra akar kerülni, és mindent ellenez. A honvédség kapcsán közölte, hogy világos a különbség a mostani és a korábbi kormány között. A baloldal szerint nem kellett honvédség, míg a mostani kabinet teljesen másként gondolkozik. A NATO nem fog minket megvédeni – tette hozzá. „Csak akkor segítenek, ha látják, hogy mi is teszünk a védelmünkért.”

Nekünk kell a legerősebbnek lenni

Orbán Viktor elmondta, hogy lehet nem lesz háború évtizedekig, de a honvédek lesznek az elsők, akik vásárra viszik a bőrüket. „Nemcsak jó harcosokra, hanem jó mérnökökre, és orvosokra is szükség van.”

Ha a katona nincs kiképezve, akkor nem tud védekezni. Persze modern haditechnika nélkül nem fog menni – tette hozzá. „Komoly fegyverkezésbe kezdtek a szomszédaink, ezért modernizálni kell, mi vagyunk a legnépesebb ország a Kárpát-medencében, ezért nekünk kell a legerősebb sereg is.” Forrás:ripost.hu

Megosztás