SOHA NEM GONDOLNÁD, EZÉRT INDULT BE MOST RENGETEG SZÜLÉS HAZÁNKBAN - Life Story

SOHA NEM GONDOLNÁD, EZÉRT INDULT BE MOST RENGETEG SZÜLÉS HAZÁNKBAN

Szélsőséges időjárásban több szülés indul be egy-két héttel korábban.

Nemcsak aszályos ez a nyár, hanem nagyon forró is. Már a sokadik hőségriasztást adják ki és nem biztos, hogy idén nem vár ránk még újabb. A szélsőséges meleg különösen az időseket, a betegeket viseli meg, ám a kismamákra is nem várt hatást gyakorol. A hirtelen jövő szélsőséges időjárás, legyen szó kánikuláról, vagy éppen egy markáns hidegfrontról, hamarabb beindítja a szülést.

Az Országos Mentőszolgálatnál az elhúzódó hőségben nagyjából 10 százalékkal nőtt az esetszám. Csak az elmúlt két napban két esetről számoltak be. Augusztus első napján hiába indult a kórházba egy aldebrői anyukával az esetkocsi, Kerecsendnél félre kellett állni, hogy levezessék a szülést. A kis Ármint és anyukáját végül stabil állapotban szállították kórházba.

Másnap egy kislány akart nagyon sietősen napvilágot látni. A tápiószentmártoni 39. hétben lévő édesanya magzatvize reggeli készítése közben folyt el. Miközben férje hívta a mentőket, a nő elment zuhanyozni, a kicsi nem várt tovább, a tus alatt beindult a szülés. A kiérkező mentősök már el sem indultak a kórházba a vajúdó anyukával, otthon segítették világra a kis Melániát.

– mondta a Borsnak Dr. Csermely Gyula szülész- nőgyógyász. A szakember elmondása szerint a kismamák ilyenkor ingerlékenyebbek lehetnek, jelentkezhet fejfájás és rossz közérzet is. Emellett az anyaméhre is hat az extrém időjárás.

„Az anyukák gyakran észre sem veszik, hogy már nem jóslófájások, hanem tolófájások jelentkeznek, így néha már idő sincs eljutni a kórházig” – teszi hozzá az orvos. Ennek az oka a légnyomásváltozás, amelynek hatására megreped a magzatburok.

A Bors korábban már beszámolt a 25 éves, első gyermekével várandós Niki esetéről, aki nem vette észre, hogy elfolyt a magzatvize. Zuhanyzás közben érezte, hogy beindult a szülés. Még egyedül volt otthon, amikor a baba feje már kibújt. Szerencsére rendőr férje és a mentősök még időben megérkeztek, így segíthettek a kismamának, hogy otthonában hozza világra kislányát.

 

Megosztás