6 dolog, amit a macskák akkor tesznek, ha úgy érzik meg fognak halni - Life Story

6 dolog, amit a macskák akkor tesznek, ha úgy érzik meg fognak halni

Érzelmileg felkavaró témával foglalkozunk a cikkünkben, de úgy érezzük cicagazdiként, hogy az elmúlásról is beszélni kell, hogy fel tudjunk rá készülni, hogy könnyebbé tegyük számukra, vagy hogy el tudjunk búcsúzni.

Mindenki máshogy dolgozza fel a szeretett cicája elvesztését, írtunk már mi is róla, hogy időt kell hagyni a gyásznak, de azt is szeretnénk, hogy mindig úgy emlékezz a bársonytalpúdra, mint egy olyan  csodálatos lényere, aki sokat tett hozzá az életedhez és akinek a szereteteddel te is sokat segítettél.
Azok az információk is ezt a szeretetteljes kapcsolatot fogják elősegíteni, amiről most esik majd szó, bármennyire is nehéz a téma. Elmúlás, halál, búcsú.

Minden macska más és más, de annyi bizonyos, hogy röviddel a haláluk előtti tetteik többnyire azonos és ösztönös mintákat követnek.

Ezeket csinálja egy macska röviddel a halála előtt…

Csökkenti az enni- és innivaló mennyiségét

Az első dolog, amit gazdiként megfigyelhetsz az az étvágytalanság és a víz elutasítása. A beteg, vagy az legyengült test, nap mint nap egyre kevésbé igényli a tápanyagot, folyadékot.

Ez elsősorban annak tudható be, hogy a szervezet nagyon legyengült, és már nem tudja kezelni az olyan napi folyamatokat, mint a táplálék emésztése, vagy egyszerűen inkább más folyamatokra spórol energiát.

Nagyon fáradt az arca, a teste

A testét fáradtnak és nehéznek érzi, arcán is látszik a küzdelme. Szinte készül az örökkévalóságra, kevesebbet mozog, hátsó lábai is valószínűleg kezdenek kisebb erőt mutatni. Hajlamosabb lesz az alvásra, hogy energiát takarítson meg és ellazuljon.

Hőmérséklete csökken

Ez az egyik legmarkánsabb jele a közeli távozásnak az, ha a cica testhőmérséklete csökken. A macskák testhőmérséklete általában 39 fok körül mozog, ezért számunkra jól érzékelhető a csökkenése. Ez mindenekelőtt a törzstől legtávolabbi területeken lesz érzékelhető: a lábakon és a füleken.

Már nem tölt időt azzal, hogy tisztálkodjon

Ha beteg vagy, kevesebb energiád van a tisztálkodásra, és ugyanez történik idős korban is, mivel csökken a mozgékonyságod. Mindannyian éltünk már át influenzát, ami miatt több napig ágyban voltunk, és még szinte felkelni sem volt erőnk. A macskák esetében ugyanez történik.

Ha egy macska valamilyen betegségben szenved, nagyon valószínű, hogy nem rendelkezik ugyanolyan energiaszinttel és ezért abbahagyja a bundája ápolását, a mosakodást. Ugyanez történik akkor is, ha a macska idős, mivel kevésbé könnyed, rugalmas és kevésbé tudja megtenni. Emiatt a bundája akár ápolatlan és kellemetlen szagú is lehet.

Elbújik

Fontos tudnod, hogy ezt ösztönösen teszik és az elbújásnak semmi köze az őket körülvevő családhoz. Ezt teszik a macskák, amikor gyengébbnek és sebezhetőbbnek érzik magukat, többek között a haláluk előtt is.
Már biztos tudod, hogy a macskákat ösztöneik révén erős kötelék fűzi a vadon élő elődeikhez (bár háziasításuk miatt már nem élik meg olyan intenzitással), ezért amikor olyan betegséggel szembesülnek, amely legyengítette őket, vagy előrehaladott a koruk, kevésbé érzik magukat erősnek és alkalmasnak a védekezéshez, úgy érzik, könnyebben levadászhatóak. Ez arra készteti őket, hogy megpróbálják megvédeni magukat, és ennek legjobb módja az, ha otthon rejtőzködnek, vagy akár elmenekülnek valahova. Megkönnyítheted számára ezt az időszakot azzal, ha búvóhelyeket alakítasz ki a házban, így jobban védettnek érzi majd magát.

Közelebb kerül hozzád…

Mindig mondjuk, hogy minden macska egy külön világ. Vannak olyanok is,  akik ahelyett, hogy elbújnának, sokkal közelebb kerülnek a családhoz. Mindig emlékeznünk kell arra, hogy a macska és az ember közötti egészséges kötelékben mi vagyunk számukra a biztonság.

Számukra nincs biztonságosabb hely, mint az emberükkel lenni. Ezért egyes cicák átalakítják az elbújás ősi ösztönét és közel bújnsk az emberükhöz, hogy egyetlen ragadozó se vadászhasson rájuk.

Megosztás