Gyárfás Tamás: Nem követtem el bűncselekményt, az ítéletet megfellebbezzük - Life Story

Gyárfás Tamás: Nem követtem el bűncselekményt, az ítéletet megfellebbezzük

Nem tartóztatták le Gyárfás Tamást a Gyárfás-Portik-per elsőfokú ítélethirdetésén, amelyen három fellebbezés is született. Az ügyészség fellebbezett azért, hogy Gyárfás Tamásra súlyosbítást kérjen, illetve azt, hogy bűnsegéd helyett felbujtóként ítéljék el az úszószövetség volt elnökét. Portik Tamás esetében pedig azt kérte az ügyész, hogy a most kiszabott ítélet helyett (miszerint Portik legkorábban 20 év elteltével lehet szó szabadon engedéséről) a maximálisan kiszabható büntetést szabják ki rá. Portik és Gyárfás is fellebbezett az ítélet ellen.

„Az ítélet minden tekintetben megalapozatlan, tényként fogad el valótlanságokat, téves megállapításokat, helytelen logikai következtetéseket tartalmaz. Tekintettel arra, hogy nem követtem el bűncselekményt, az ítéletet megfellebbezzük” – mondta Gyárfás Tamás, miután a Fővárosi Törvényszék csütörtökön hét év fegyházra ítélte.

Az ügyész ezután Gyárfás letartóztatását kérte, mert szerinte fennáll a szökés veszélye. Gyárfás jelezte, ez nem áll szándékában, szabadlábon védekezést kért a bíróságtól. A bíróság végül arra jutott, hogy a házi őrizet is szükségtelen „egy ilyen jellemű vádlottal szemben”. Érvelésük szerint Gyárfás eddig sem szökött meg, pedig a kapcsolatrendszere és a pénze is meglett volna hozzá. Ennek ellenére minden tárgyaláson megjelent.

Ahogy arról beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék hét év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét. Az alvilági körökben mozgó Portik Tamás életfogytiglant kapott. Gyárfás Tamást bűnsegédként, Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölésben találták bűnösnek Fenyő János meggyilkolásában.

Póta Péter bíró az ítélethirdetésen ismertette, hogy a bizonyítékok azt mutatják, hogy Portikban hamarabb felmerült Fenyő János meggyilkolásának szándéka, mint Gyárfásban: Gyárfás reakcióját Portik pedig megbízásnak vette. A bíróság szerint ezért Gyárfás nem lehetett a felbujtó felbujtója, az ítélet alapján így Portik lett a felbujtó, Gyárfás Tamást pedig bűntársként ítélték el, mert „nem mutat semmi arra, hogy ne azonosult volna az ötlettel”. Az ügyben ez az elsőfokú ítélet, a fellebbezés után másodfokon folytatódik a per.

Az ügyészség szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás Tamás felbujtására és az Aranykéz utcai robbantásért is elítélt Portik Tamás megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost. A gyilkosság miatt 2017-ben életfogytiglanra ítélték Jozef Roháčot, de ekkor még a vádhatóság nem nevezte meg, ki lehet a megbízó. 2018-ban gyanúsították aztán meg Gyárfást és Portikot, 2019-ben emeltek vádat ellenük.

Az ügy első fokon hat évig húzódott. A bíróság csütörtöki ítélete szerint Fenyő le akarta csukatni Gyárfást és kiszorítani őt teljesen a médiapiacról, ezért Gyárfás megkérte Portikot, hogy intézzék el Fenyőt.

Forrás: telex

Megosztás