A férfi, aki 32 napig volt szökésben, minden éjszaka a fia sírjánál aludt. - Life Story

A férfi, aki 32 napig volt szökésben, minden éjszaka a fia sírjánál aludt.

Onorel Luput, egy szökött fegyencet, aki 32 napon át menekült a hatóságok elől, és aki miatt több mint 150 rendőrt mozgósítottak Prahova, Szeben és Bukarest környékéről, végül a Prahova megyei Izești település lakói fogták el.

32 nap menekülés után kimerült és éhes volt, és alig várta, hogy még egyszer, utoljára eljusson arra a helyre, ami igazán kedves volt a számára: a fia sírjához.

Arra készült, hogy meggyújt egy gyertyát a sírnál, és véget vet az életének. Luput végül a helyi roma közösség több tagja fogta el, és adta át a rendőrségnek, mert már megelégelték a rendőrség jelenlétét a környéken. Az 50 rendőrkutyának, 140 rendőrnek, drónoknak és infravörös kamerának nem sikerült az, ami a helyieknek igen.

6 éves kora óta az erdőben élt

Onorel Lupu 6 éves volt, amikor lánytestvérével együtt árván maradt. Alkoholista édesanyjuk meghalt, az apjuk pedig eladta a házat és eltűnt. Onorel és a testvére egyedül éltek az erdőben, Matița település határában, egy összetákolt kis kunyhóban. Időnként lopni kényszerültek az éhség miatt, és amikor elfogyott az étel, azt ették, ami a természet kínált nekik, sóskaleveleket, birsalmaleveleket, és, amikor éppen megteremtek, gyümölcsöket.

A fia sírjánál aludt

Onorel Lupu gyerekkora óta epilepsziában szenved, de ez nem akadályozta meg abban, hogy saját családot alapítson. Viszonya volt egy fiatal nővel a faluból, és 2017-ben született egy kisfia, aki azonban alig több mint egy évet élt.

A gyerek, Cătălin Ionuţ, 2018 márciusában halt meg, és Măgura település határában van eltemetve. Az ő sírja az egyik legjobban gondozott a temetőben. A férfi azt mondja, a szökésének is az volt az oka, hogy a fia mellett szeretett volna lenni.

Bár már csak néhány hónap volt hátra addig, amíg hivatalosan is szabadulhatott volna, nem volt türelme kivárni, semmi mást nem akart, csak a fia mellett lenni.

Megszökött a Ploiești közelében lévő börtönből, és az erdők között, gyalog indult el, fia sírja felé vette az irányt, és miután célba ért, minden éjszakát a sírnál töltött.

Mérget keresett, hogy a fia sírja mellett lehessen öngyilkos

Tudta, hogy a környékbeliek gyakran tartanak mérget a padlásukon az egerek ellen, és ahhoz próbált meg valahogy hozzáférni. „Holtan találtak volna rám itt.” – mondta a férfi, akinek azonban nem sikerült véghez vinnie a tervét.

A „betyár” elfogása

Mielőtt véghez vihette volna az elképzelését, a helybeliek elfogták, mert elegük lett a rendőrök állandó jelenlétéből a környéken. A rendőrök tudták, hogy Onorel nem erőszakos, de tartottak a helyiek reakcióitól, akik már így is pánikba estek, és azzal fenyegetőztek, hogy ha elkapják Onorelt az udvarukon, nem lesznek éppenséggel kíméletesek.

Amikor elfogták, Onorel egyáltalán nem ellenkezett, ugyanolyan békés maradt, mint végig a szökése alatt. A környéken 700 hektárnyi erdő húzódik, ott húzta meg magát, a domboldalakról figyelte a rendőrök mozgást napközben, és egy földbe vájt odút is ásott magának, ahogy azt már gyerekkorában megtanulta.

Miután ismét a hatóságok kezére került, Onorel Luput újra elítélték. A szökési kísérletért további 6 hónapot, lopásért pedig 1 évet és 4 hónapot kapott, de a két büntetést végül összeadták, és így 1 év és 6 hónap börtönbüntetés adódott hozzá az előzőleg szintén lopásért kapott 2 év és 14 naphoz.

Megosztás