FRAKCIÓSZERZŐDÉSEKKEL PRÓBÁLT ÜGYESKEDNI JAKAB PÉTER - Life Story

FRAKCIÓSZERZŐDÉSEKKEL PRÓBÁLT ÜGYESKEDNI JAKAB PÉTER

80 millió forintot próbált átjátszani saját holdudvarának Jakab Péter közvetlenül azelőtt, hogy lemondatták volna a Jobbik frakcióvezetői tisztségéről.

Mintegy 80 millió forintot próbált kijuttatni Jakab Péter a Jobbikból pár nappal azelőtt, hogy leváltották a párt frakciójának éléről – értesült a Magyar Nemzet. Amikor Jakab már tudta, hogy az elnökség után a képviselőcsoport vezetését is kénytelen lesz elengedni, 80 millió forint össz­értékű szerződést írt alá.

A lap információi szerint Jakab a leváltása előtti hétvégén a Képviselői Irodaházban írta alá az ominózus papírokat, melyeket soron kívül küldtek be az Országgyűlés Hivatalához, hogy azokat minél előbb jóváhagyják, de legalábbis addig, mielőtt Jakab elveszíti frakcióvezetői posztját és ezzel a jogot is, hogy egy személyben írjon alá szerződéseket.

Tudvalevő, hogy az Országgyűlés Hivatala a képviselőcsoportok által kötött szerződések tartalmát nem ellenőrzi, mindössze azt, hogy az adott frakció­nak van-e fedezete a megjelölt összeg kifizetésére. Jakab ezt az ellenőrzést igyekezett siettetni, tudván, hogy napjai vannak hátra a frakció elnökségében.

A Magyar Nemzet információi szerint azonban mielőtt Jakab 80 milliós terve révbe ért volna, a párt frakciója megakadályozta a bukott pártelnök haverjainak meggazdagodását, mégpedig úgy, hogy visszatartották azt a keretet, melyből havonta visszaad a frakciónak.

A jobbikos képviselőket ugyanis lemondatják az asszisztensi keret egy részéről, valamint az iroda bérlésének keretéről. Ráadásul a legutóbbi választás után már csak az lehetett képviselő, aki a teljes asszisztensi keretéről is hajlandó lemondani.

A képviselőcsoport tagjai, akik akkor már tudták, hogy nem akarják Jakab Pétert a frakció élén látni, úgy döntöttek, mégsem mondanak le saját képviselői keretükről. Ezzel megszűnt a kifizetéshez szükséges forrás, az utalások tehát nem teljesülhettek. Pár nappal később a jobbikos képviselőtársak leváltották Jakab Pétert, aki így a saját holdudvarának kijátszott pénzek nélkül távozott.

Az ügyben a lap több jobbikos képviselőt is megkeresett, akiktől megtudták, hogy a szabályzat szerint a szerződéseket a frakció elnökségének döntése alapján kötik meg, és a frakcióvezető az egyszemélyes aláíró.

Emlékezetes, a most tízmilliókat kijátszani próbáló Jakab még május végén azzal vádolta Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettest, hogy jogtalanul utasította a Jobbik pártalapítványát különböző kifizetésekre. Akkor – még a párt elnökeként – azt írta, Potocskáné „az elmúlt években végzett gazdasági, szakmai munkájával kiérdemelte a feltétlen bizalmamat. Ezért jelöltem őt elnökhelyettesemnek a Jobbik tisztújításán […] Aztán történt valami. Nem tudom, mi, csak azt, hogy a bizalmamat élvező ember hirtelen a távollétemben úgy dönt, elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban, elkezd törni-zúzni”. […] elnökhelyettesként többek között utasítja a Jobbik pártalapítványát olyan kifizetések végrehajtására, amelyek anyagilag csődbe vinnék az alapítványt.”

Jakab ezért kezdeményezte a párt etikai bizottságánál Potocskáné kizárását a Jobbikból, valamint feljelentést ígért hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt. Végül a Jobbik fegyelmi és etikai bizottsága Jakab Péter minden igyekezete ellenére felmentette Potocskáné Kőrösi Anitát a bukott pártelnök által benyújtott indítványban szereplő vádpontok alól, amivel Jakab egyértelműen alulmaradt az őt megpuccsoló elnökhelyettessel szemben.