A háziállatként tartott csimpánz és letépte egy nő arcát. - Hangfelvétel - Life Story

A háziállatként tartott csimpánz és letépte egy nő arcát. – Hangfelvétel

Travis, a csimpánz, igazi helyi hírességnek számított, éttermekben evett, és tudta, hogy kell használni a WC-csészét. Egy napon azonban elpattant valami a 90 kilós állatban, és egy vad pillanatában rátámadt gazdája barátnőjére. A támadás 12 percen át tartott, a rémálmot egy 911-es segélyhívás is rögzítette.

Nehéz lenne megmondani, mi a legborzalmasabb Sandra Herold segélyhívásában: az, ahogy a nő zokogva könyörög segítségért, miközben a csimpánz a barátnője arcát „eszi”, vagy a majom őrült sikolyai, amik behallatszanak a háttérből.

Sandra segélyhívása hosszú, gyötrelmes perceken át tartott, a nő kétségbeesetten könyörgött a rendőröknek, hogy menjenek, amilyen gyorsan csak tudnak, és lőjék le az állatot, amit 14 éve gyakorlatilag a saját fiaként nevelt. „Széttépte őt! Kérem, siessenek! Letépte az arcát! Le kell lőni!” – hallható a hangfelvételen.

Még mindig nem tudni, vajon miért támadhatott rá Travis gazdája barátnőjére, hiszen Charla Nash már évek óta Sandra egyik legjobb barátnője volt, és a majom is jól ismerte. Sandra állítása szerint a majom azért viselkedett agresszívan, mert Charla a megszokottól eltérően viselte a haját, ugyanakkor azt is beismerte, hogy az állat már korábban is ideges volt, ezért adott neki egy erős nyugtatót.

De az is lehet, hogy a 14 éves, 90 kilós csimpánz ösztönei túlságosan felerősödtek, vagy egyszerűen rosszul tűrte a természetellenes életmódot – Sandra kiskora óta a saját fiaként nevelte a majmot, és arra tanította, hogy úgy viselkedjen, mint egy ember.

Travist ellopták az anyjától, és mindössze három napos volt, amikor Sandra 50.000 dollárért megvásárolta. Szoros kapcsolat alakult ki közöttük, és miután Sandra férje meghalt, egy ágyban is aludtak.

A borzalmas támadás 2009. február 16-án történt, ekkor Sandra 70 éves volt. Áthívta a barátnőjét, hogy segítsen neki bezárni a majmot a számára elkerített területre, de Travis váratlanul teljesen kikelt magából, nekiugrott a nőnek, szó szerint letépte az arcát, megskalpolta, kiszaggatta a szemét, teljesen lerágta az egyik kezét, és majdnem kitépte a fél karját. Charla állkapcsa teljesen elmozdult a koponyájától, és agykárosodást szenvedett. A helyszínre érkező rendőrök lelőtték az állatot, a mentősöknek pedig végül sikerült megmenteniük Charla életét, de a nő a támadás után a felismerhetetlenségig eltorzult. Arc-transzplantációs műtétre volt szüksége, és a tragikus nap óta nem képes ellátni önmagát.

Sandra eleinte megpróbált segíteni barátnőjének, egy lapáttal vágta fejbe és egy késsel próbálta hátba szúrni az állatot, de amikor a majom megfordult, és ránézett, menekülőre fogta, bezárkózott az autójába, és felhívta a segélyhívó számot.

Az eset után Sandrát megkérdezték, még mindig úgy gondolja-e, hogy a csimpánzok valóban házi kedvencnek valók, mire a nő azt válaszolta: „Igen, ők állnak a legközelebb az emberekhez, hozzánk.” Elismerte, hogy ami történt, valóban borzalmas volt, de szerinte egyszeri és érthetetlen, elszigetelt esetről van szó. 15 hónappal később Sandra egy aneurizma következtében meghalt.

A szörnyű nap egyetlen túlélője Charla maradt, aki most sötétségben él, valaki más arcát viseli, és teljes mértékben a gondozó otthon személyzetétől függ, ahol a hátralévő napjait kénytelen tölteni. „Annyit veszítettem az önállóságomból. Azelőtt le tudtam cserélni a kereket a furgonomon, és most még enni sem tudok egyedül.” – mondta a nő. „Néha egyszerűen csak sírni akarsz, ki akarsz ebből szabadulni, valamilyen otthont akarsz. Nem tudom, mi várhat rám a jövőben, és ez a legijesztőbb.” – tette hozzá.

Megosztás