Egymást ették meg a lezuhant repülő túlélői - Life Story

Egymást ették meg a lezuhant repülő túlélői

A gép lezuhan

Andes plane crash survivors forced to eat their dead friends to survive say  they 'got used to eating human flesh' | The Sun

A baleset oka feltehetőleg az lehetett, hogy a tapasztalatlan másodpilóta a rossz látási viszonyok miatt alacsonyan tartotta gépet, és az ereszkedés megkezdésekor nemcsak túl korán fordult, hanem a fordulás irányát is rosszul kalkulálta ki. Ereszkedés közben a gép olyan súlyos turbulenciába került, amelynek hatására hirtelen több száz méternyit zuhant.

A szemtanúk beszámolói és a helyszínen talált bizonyítékok alapján a repülőgép ezután két vagy három alkalommal csapódott egy hegynek. A pilótának sikerült a repülőgép orrát a hegygerinc fölé vinnie, de a farokcsúcs alsó része a hegygerincnek verődött. A második ütközés a jobb szárnyat szakította le. Három utas, a navigátor és a steward a farokrésszel együtt veszett oda. A repülőgép még néhány másodpercig mintegy 200 métert tovább haladt felfelé, amikor a bal szárny egy kiugró sziklának csapódott, ezzel leszakítva azt. Ekkor két további utas esett ki a törzs nyitott hátsó részéből. Az ütközés összezúzta a pilótafülkét a benne lévő pilótákkal együtt.

A tragédiát követően összesen 33-an maradtak életben, sokuk súlyos vagy életveszélyes sérülésekkel.

 

Air crash in the Andes: 50 years later, the unforgettable survival of  survivors driven to cannibalism - Teller Report

Harc a túlélésért

Miracle of the Andes: How Survivors of the Flight Disaster Struggled to  Stay Alive | HISTORY

A bajbajutottakat aznap délután négy repülőgép kereste egészen sötétedésig, de eredménytelenül. A keresési expedíciót végül nyolc nap után állították le. A túlélőknek a legnagyobb problémát a nagyon kevés élelem jelentette: mindössze nyolc tábla csokoládé, egy doboz kagyló, három kis üveg lekvár, egy doboz mandula, néhány datolya, cukorka, aszalt szilva jelentette a teljes készletüket, amely egy hét után elfogyott.

 

Megmenekültek

1972 Andies Flight Disaster - ज़िन्दगी और मौत के बीच बिताये उन 72 दिनों का  संघर्ष। - YouTube

A csapat életben maradt tagjai ekkor úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább, leereszkednek a gyilkos magasságú hegycsúcsok közül. December 12-én három önként jelentkező mindenféle hegymászófelszerelés nélkül a 3570 méteres gleccseren kezdtek el mászni a 4670 méteres csúcsra, amely elzárta az útjukat. Embert próbáló vállalkozásuk több mint tíz napig tartott, eközben 61 kilométert tettek meg borzasztó körülmények között, bízva abban, hogy valahogy utat találnak lefelé.

Végül sikerrel jártak: a tizedik napon embereket találtak, így december 22-én délután már két kutató- és mentőszemélyzetet szállító helikopter érkezett a maradék túlélőhöz, akiket kórházba szállítottak. 

A mentőakció után hamar elkezdtek terjedni a pletykák arról, hogy a túlélők egymást ölték meg élelemért. Az érintettek először úgy nyilatkoztak, hogy magukkal vitt élelmet és helyi növényeket fogyasztottak, de a chilei lapok december 26-án képeket tettek közzé egy félig megevett lábról, így végül elmondták az igazságot.

Megosztás