5 dolog, ami mentálisan kimerít, és még csak nem is gondolnád róla - Life Story

5 dolog, ami mentálisan kimerít, és még csak nem is gondolnád róla

Nem csak fizikailag, mentálisan is lehetsz fáradt. Ilyenkor úgy érezheted, hogy a lelki kimerültség árnyékként követ téged és a boldog pillanataidat is tönkreteszi. A jó hír viszont, hogy egy alapos mentális méregtelenítéssel tudsz tenni ellene. Mutatjuk, hogyan csináld!

Megvan az az érzés, amikor kimerültnek és lehangoltnak érzed magad, pedig egész nap csak az ágyadban feküdtél? A fáradtság ugyanis lelki eredetű is lehet, amit nem szabad félvállról venni, mert könnyen negatív hatással lehet a hétköznapjaidra. Ráadásul olyan apróságnak tűnő dolgok is kiválthatják, amikre elsőre talán nem is gondolnál. Ha a következő néhány helyzet neked is ismerős, akkor előfordulhat, hogy a mentális kimerültség határán állsz, és azonnal szükséged lenne egy lelki detoxra!

Az elérhetetlen tökéletességet hajszolod

Ha te is azok közé tartozol, akik folyton a tökéletességre törekszenek és mindent kézben akarnak tartani, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit elengedd a gyeplőt és kifújd magad. Ez ugyanis nemcsak nagyon kimerítő, de a mentális egészségedre is rossz hatással lehet. Tanuld meg inkább fontos leckeként felfogni a hibáidat, és hagyj egy kis teret a tökéletlenségnek! Az élet túl rövid ahhoz, hogy elvesszünk a részletekben, inkább próbáld meg élvezni minden nehézségével és váratlan fordulatával együtt.

Nem pihensz eleget

Beleugrottál egy nagy projektbe a munkahelyeden, amire teljes gőzzel koncentrálsz? Ezzel még nincs baj, de arra nagyon figyelj oda, hogy rendszeresen tarts szüneteket és aludj minimum hat órát éjszakánként, hogy rendesen ki tudd magad pihenni. Ha fel vagy töltődve testileg és lelkileg, az a napi teendőidre is garantáltan pozitív hatással lesz.

Folyamatos digitális jelenlét

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a mára a telefonunk a „kezünk meghosszabbítása” lett. Simán görgetjük munka közben, egy randi kellős közepén vagy akár még zuhany alatt is. Azonban, ha folyamatosan online vagyunk, az hozzájárulhat a mentális fáradtsághoz, ezért fontos, hogy szabjunk magunknak korlátokat. Próbáld meg csökkenteni a képernyőidődet és jelölj ki magadnak például naponta egy órát, amikor nem nyomkodhatod a telefonodat. Szánj időt a kikapcsolódásra, értékeld egy kicsit a körülötted lévő dolgokat, és persze jöhet egy kis énidő is, amikor csak és kizárólag magaddal foglalkozol.

Másokhoz hasonlítod magad

Gyakran elkövethetjük azt a hibát, hogy másokhoz hasonlítjuk magunkat, ez azonban csak azt eredményezi, hogy kevesebb lesz az önbizalmunk, ami a lelki egészségünkre is komoly hatással lehet. Mindenki más és más, mindenkinek megvan a maga útja, kívülről pedig minden sokkal tökéletesebbnek tűnhet, mint amilyen valójában. Az egyetlen személy, akihez mérned kell magad, az te magad vagy! Ha magadból ki tudod hozni a maximumot, akkor már nagyon elégedett lehetsz, és akár meg is jutalmazhatod magad valamivel, ami boldoggá tesz.

Elveszel a multitaskingban

Bár nagyon szeretnénk egyszerre mindent kézben tartani és minden téren tökéletesen teljesíteni, ez sokszor lehetetlen feladat. Sőt, általában többet árt, mint használ! A multitasking legnagyobb csapdája ugyanis arra az illúzióra épül, hogy elhisszük: a tevékenység hatékonyságot is jelent, holott a legtöbb energia valóban a figyelmed váltogatására és az eredménytelen kapkodásra forgácsolódik el. Inkább rangsorolj, és összpontosíts egyszerre egy feladat elvégzésére. Hidd el, a minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség, ráadásul sokkal kevesebb stresszel is jár.

Forrás: glamour.mx