Sűrített paradicsom készítése otthon - Life Story

Sűrített paradicsom készítése otthon

Sűrített paradicsom elkészítése nem is annyira bonyolult, íme:

Hozzávalók:

  • 10 kg érett paradicsom
  • Só (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál cukor (opcionális)
  • Olívaolaj (tároláshoz)

Eszközök:

  • Nagy fazék
  • Szűrő
  • Turmixgép vagy botmixer
  • Üvegek a tároláshoz

Elkészítés lépései:

  1. Paradicsom előkészítése:
    • Mossuk meg alaposan a paradicsomokat, majd vágjuk negyedekre.
  2. Főzés:
    • Tegyük a paradicsomokat egy nagy fazékba, és közepes lángon kezdjük el főzni.
    • Időnként keverjük meg, hogy ne égjen le. Főzzük addig, amíg a paradicsomok teljesen megpuhulnak (kb. 30-40 perc).
  3. Passzírozás:
    • Amikor a paradicsomok megpuhultak, használjunk egy szűrőt vagy passzírozót, hogy eltávolítsuk a héjakat és a magokat.
    • Ha van turmixgépünk vagy botmixerünk, pépesítsük a paradicsomot, majd szűrjük át egy finom szitán.
  4. Sűrítés:
    • Tegyük vissza a pépet a fazékba, és közepes-alacsony lángon főzzük tovább, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. Ez akár több órát is igénybe vehet.
    • Időnként keverjük meg, hogy ne égjen le.
    • Ha szükséges, adjunk hozzá sót és cukrot ízlés szerint.
  5. Tárolás:
    • Amikor a sűrített paradicsom elkészült, töltsük sterilizált üvegekbe.
    • A tetejére öntsünk egy kis réteg olívaolajat, hogy megakadályozzuk a penészesedést.
    • Zárjuk le szorosan az üvegeket, majd helyezzük őket egy forró vízfürdőbe 10-15 percre, hogy biztosítsuk a tartósítást.
  6. Hűtés és tárolás:
    • Hagyjuk az üvegeket teljesen kihűlni, majd tároljuk hűvös, sötét helyen.
    • Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk, és egy héten belül használjuk fel.

Paradicsomról több wiki: https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

A házi sűrített paradicsom ízletesebb és természetesebb alternatívája a bolti változatoknak, valamint adalékanyag-mentes. Jó étvágyat!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?